יום ראשון, 16 בינואר 2011

מודל של מנהיגות חינוכית

בשיעור של ד"ר נטע נוצר עסקנו בתפקיד המנהל. במהלך השנים חל שינוי בתפיסת תפקיד המנהל והכיוון הוא מנהיגות חינוכית. על המנהל להפגין מנהיגות פדגוגית, בעלת היבטים רבים. כיום, עליו לתפקד, למעשה, כראש צוות. ליצור חזון פדגוגי בית ספרי, להציב מטרות לימודיות בהתאם ולהפיץ אותם בקרב באי בית הספר: מורים, תלמידים והורים. מעבר לאחריותו לתוכנית הלימודים, פיקוח ובקרה על מימושה, עליו לדאוג לאקלים בית ספרי שיאפשר זאת. בראש ובראשונה מנהל בית הספר נדרש להיות דמות מוסרית, מודל לחיקוי, המסוגל להאציל סמכויות מצד אחד ומצד שני בעל יכולת לקבל הכרעות ולפסוק בעת התלבטות וחילוקי דעות. מצד אחד לתת אוטונומיה למורים ולצוותי עבודה ומצד שני לעמוד על המשמר ולדאוג להליכה בתלם החזון.

"מנהיגות חינוכית היא מסע לטווח ארוך הדורשת מנושאיה אורך רוח, סובלנות והרבה סבלנות. האתגר הוא לעשות יותר עם פחות, לאמץ במהירות את הנסיבות המשתנות, לחדש, להתמודד עם חוסר ודאות ועם משימות שלעיתים נראות עצומות מימדים ולמעלה מיכולנו.
הרעיון המרכזי העומד בבסיסה של תפיסת המנהיגות החינוכית הוא להדגים למונהגים עד כמה הם מסוגלים להגיע להישגים שמעולם לא שיערו ולא ידעו על קיומה של יכולת כזו ועל אחת כמה וכמה לא האמינו שיוכלו להוציאה מהכוח אל הפועל".

מתוך: מנהיגות חינוכית ומקורות השראתה לקחים ממנהיגותו של משה רבנו מאת יוסי פשר.

יוסי פשר סוקר ומסביר חמש תכונות בולטות של מנהיג:
דוגמה אישית, השראת חזון, איתגור תהליכים, העצמת הזולת וחיזוק הלבבות.
במאמר מובא משה רבנו, כדוגמא לאחד המנהיגים הנערצים בכל הזמנים, אשר נוסחת מנהיגותו ניתנת לתימצות בעשרה פעלים המכילים את עיקרי תורות המנהיגות על פי הספרות המקצועית העדכנית. הפעלים הם:
- קבל
- הערך
- התחבר
- ספק
- התמד
- פתור
- חפש
- אכוף
- הענק
- פרוש
כלומר, עם קבלת התפקיד על המנהל "לקבל" אחריות, "להעריך" את המצב הערכה מעצבת, "להתחבר" למקורות כח ועוצמה, "לספק" את הסחורה ללא תירוצים, "להתמיד" בסבלנות ובדבקות לעבר המטרה, "לפתור" בעיות המתעוררות בדרך, "לחפש" מידע חדש, "להעניק" ידע לדורות הבאים ו"לפרוש" בכבוד, לאחר מינוי יורש ראוי.

האם מנהיגות היא תכונה מולדת או נרכשת?
על מנהיגות חינוכית בסרטון הבא:


אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה